3 in 1 is alles in 1
6 juni 2016
TV providers vergelijken en maandelijks opzeggen
30 januari 2018
Show all

De fiets

De-WebTV was deze week op bezoek bij fashionbikes.be We hebben daar onder andere een reportage gemaakt over fietsen en het ontstaan van de fiets.

fashionbikes.be

Het woord fiets is onstaan rond circa 1865 in het Hoge Bi tijdperk en was een metalen frame met een zeer groot voorwiel van ijzer met de trappers op de voornaaf en een kleiner ijzeren achterwiel, ontwikkeld en gebouwd door de Fransman Pierre Michaux, het rijden op deze fiets was niet comfortabel en het houden van de balance was moeilijk en waren er regelmatig valpartijen, de fiets in zijn huidige vorm met ketting is ontwikkeld circa 1885 door John Kemp Starley, In 1888 werd massa productie van de luchtgevuldeband gestart door John Dunlop die de banden van massief rubber vervingen.

Sindsdien is aan het ontwerp van de fiets niet zoveel meer veranderd, Wel worden er in deze tijd andere hogere kwaliteitsmaterialen toegepast. De frames worden thans vooral gemaakt van aluminium, staal, magenesiun, titanium of bv carbon, welke word toegepast bij de duurdere sportfietsen, Ook kunnen (delen van) frames gemaakt worden van glas- of koolstofvezel. Ook voor de wielen en banden worden soms andere materialen gebruikt en er bestaan fietsen met cardan en snaaraandrijving in plaats van kettingaandrijving.

Dan worden voor dames en heren fietsen apparte modellen geproduceerd onderhevig ook aan mode en kleuren. De Techniek staat niet stil en worden ook toegepast op de fiets, Leds worden gebruikt in voor en achterlichten en worden gevoed met een AA penlight batterij, ook de dynamo die voorheen via de banden werd aangedreven zit nu in de voornaaf.

Dan de laatste vooruitgang is dat de electrische fiets zijn intrede heeft gedaan, aandrijving vond plaats via een electromotor in het voorwiel daarna in het achterwiel en in 2014 werd de middenmotor geplaatst die in de plaats isgekomen van de crankas, al met all is de fiets een vervoermiddel die niet meer weg tedenken is uit het leven. Per jaar worden miljoenen fietsen geproduceerd in meestal de lage lonen landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

//]]>